Kunstgruppen afholder hvert år en række kurser. Ideer til kurserne opstår hen ad vejen og alle har mulighed for at byde ind med forslag til emner og kursusledere. 

Året 2021 byder på tre kurser: 

Modelmaleri med Küli den 17.4. Tovholder Connie Nordholt tlf. 23718892. Kurset er coronaaflyst

Portrætkursus II med Frank Weber 7.-8.- 9. april. Tovholder Herdis Lau tlf. 29265389 og Ellen Dreier tlf. 29211799. Kurset er flyttet til 10.-11.-12. september. Program beskrevet nedenfor.

Naturtema. Malekursus med Per Just 29.5.-30.5. Tovholder Connie tlf. 23718892. 

Portrætkursus program

Portrætmaleri for nybegyndere og let øvede – kom godt i gang!

Tranum Strandgård den 7.8.9. maj 2021, Strandvejen 143, 9460 Brovst

Underviser: Frank Weber cand.mag. i historie og kunsthistorie. Frank har i 27 år undervist gymnasieelever i billedkunst og design. Frank har haft et tegne/malehold i eget atelier, de sidste 9. år og undervist i naturalistisk maleri i AOF-regi de seneste par år. Han maler fortrinsvis portrætter, men af og til også landskaber.

Holdstørrelse: max.12, holdundervisning og individuel vejledning. Der er stadig ledige plads

Workshoppen er for alle der gerne vil lære at male klassiske portrætter. Det kræver ingen specielle forudsætninger bortset fra lysten til at tegne og male.

 

Program

Fredag 7. maj

Kl. 13.00-14.00: Ankomst og klargøring

Kl. 14.00-17.00: Velkomst. Herefter kort introduktion til portrætmaleriets grundbegreber, herunder komposition, lyssætning og en grundlæggende farvepalet. Præsentation af et par af de metoder man kan anvende for at få tegnet motivet på en maleflade. Derefter går vi i gang med at tegne motivet.

Kl. 17.00-18.00: Aftenforedrag: Portrætmaleriets historie i Danmark – kort fortalt

Lørdag 8. maj Kl. 09.30-17.00: Kort kursus i brug af undermaling og blanding af hudfarve. Derefter går vi løs på motiverne.

Kl. 17.00-18.00: Aftenforedrag: At tro sine egne øjne – om synsbedrag

Søndag 9. maj Kl. 09.30-16.00: Kort intro til glasering og færdiggørelse af portrættet. Lidt om fernisering. Derefter videre med portrætterne.

Kl. 16.00: afslutning og afgang

Der er formiddagskaffe/te ved start hver dag - Måltider sørger man selv for.

VIGTIGT: Senest den 24. april kl. 12.00, og meget gerne så hurtigt som muligt efter tilmeldingen, bør kursisten sende mindst tre digitale farvefotos af en eller flere modeller der ønskes portrætteret vedhæftet e-mailen med angivelse af prioriteret rækkefølge til:

lektorfrankweber@gmail.com

Billederne skal være i jpeg- eller bmp-format i en opløsning på min. 2 mb. og gerne i en opløsning på min. 600 dpi. De fleste mobiltelefoner tager gode fotos i en udmærket opløsning. Sørg blot for at sende dem i største originalformat. Billederne vil blive vurderet efter deres egnethed som forlæg for et malet portræt og det udvalgte motiv vil blive forberedt og printet ud til brug for portrætmaleriet.

Se her hvordan man ideelt tager gode fotos til brug for et portrætmaleri:

https://www.youtube.com/watch?v=uU0RJJPYNmw&t=14s

Se også den vedhæftede fil: Tips til foto-forlæg

Medbring selv:

 1. -evt. eget gulv- eller bordstaffeli, staffelier/borde er dog til fri benyttelse i værkstedet
 2. -penselsortiment i passende størrelser fra 1 til 14. Som minimum nr. 4, nr. 6 og nr. 12 flad og nr. 4 og nr. 6 filbert samt nr. 0 og nr. 2 rund spids pensel. Pensler med syntetiske hår er bedst. (Søstrene Greene, Tiger og Lidl har udmærkede pensler) Advarsel: Rør aldrig penselhårene med fingrene!
 3. -lærred(er), min. 30X40 cm men gerne 40X40 cm., 40X60 cm, 50X50 cm. eller 60X80 cm.
 4. -Gesso til at grunde lærredet/malepladen med. Forbered gerne malefladen hjemmefra. 2-3 lag giver den glatteste overflade. Kan undværes til de første forsøg.
 5. -akrylfarver,Titanium White, Cadmium Red, Yellow Ochre og Payne’s Gray. Supplér gerne med Zink White, Burnt Umber, Raw Sienna, Burnt Sienna,  Crimson, Sap Green, Ultramarine Blue og Ivory Black/Mars Black
 6. -evt. retarder/slow drying medium (f.eks. Winsor & Newton) der forsinker tørretiden
 7. -evt glazing der bruges til de afsluttende lag.
 8. -fixativ på sprayflaske til fiksering af gitter og stregtegning i starten af processen
 9. -fernis, blank eller mat, også gerne på spray,hvis portrættet når at blive færdigt
 10. -1 god lineal, gerne metal på min. 30 cm. og helst længere (50-60 cm. er bedst)
 11. -to blyanter HB, 2 eller 2H + et godt viskelæder + blyantspidser
 12. -to tomme rødbedeglas eller lignende, til penselholder og vandbeholder
 13. -1 køkkenrulle

Tips til portrætkursus

Tips til foto-forlæg for portrætmaleri I modsætning til portrætfotos, hvor modellen oftest skal ses uden skygger (rynker) og derfor er belyst fra to-tre retninger, er fotoforlæg til portrætmaleri afhængig af ”gode” skygger. Det giver større dybde og virker mere spændende at se på. Se nedenstående eksempler, hvor der er en lyskilde skråt forfra i den ene side, som henlægger den anden side af ansigtet i forskellige gradueringer af skygge. En svagere lyskilde placeret skråt bag modellen i den modsatte side kan give nogle gode virkninger. Husk altid lukket mund, og hellere et let smil i stedet for en grimasse. Princippet er: du skal forestille dig at personen skal kunne holde posituren i 15-20 min. Traditionelt placeres modellen på tværs, 90 grader, af fotografens sigtelinje. Dernæst drejes overkroppen, og kun overkroppen, 45 grader mod fotografen. Til sidst drejes hovedet, og kun hovedet, de sidste 45 grader direkte mod fotografen. Afstand 2-3 meter mellem kamera og model for at undgå alt for mange forvrængninger af motivet.